Hadithi crafts: een merk van handgemaakte, kleurrijke sisalmanden en biologische zeepjes

Hadithi crafts is een collectie van traditionele en hedendaagse handgeweven manden. Het uitgebreide gamma werd gemaakt door meer dan 30 vrouwengroepen in de Kasigau corridor in Kenia, met elk gemiddeld 15 leden. De groepen zijn georganiseerd als coöperatieven van wevers.  Deze regio is van groot belang voor het behoud van de natuur en de wilde dieren omdat het de verbinding is tussen oost en west Tsavo Nationaal park.

Jora Women Basket Weavers Group

Taita manden van de Kasigau Weefster Groepen

Manden weven is een traditie in de Taita cultuur. Hadithi manden zijn gemaakt door de weversgroepen dicht bij Kasigua, Zuidoost Kenia, meerbepaald in de dorpen Makwasinyi, Buguta, Kiteghe, Rukanga, Jora, Bungule, Ngambenyi, Kisimenyi, Mwaktau, Bura (mkuyuni) en Mwatate. Al deze landelijke plaatsen worden geplaagd door weinig regenval waardoor er regelmatig oogsten mislukken.

Door de jaren heen is de verkoop van manden een belangrijke bron van inkomsten geworden die ervoor zorgt dat de positie van de vrouwen in deze gemeenschap enorm versterkt werd. Op dit moment werkt Hadithi ter plaatse met meer dan 400 weefsters.

Manden maken is een zeer arbeidsintensieve kunst. Al deze vrouwen weven de manden met hun eigen gevlochten en eigen geverfde sisal touw. Deze sisal groeit in de velden waarvan de vrouwen eigenaars zijn. Ze maken zowel gebruik van natuurlijk als van kunstmatig kleurmiddel. Het ‘Taita Traditional’ assortiment bevat manden die uitsluitend gewoven zijn met natuurlijk gekleurde sisal – afkomstig van boomschors, aarde en bloemen. Alle felle kleuren worden verkregen door het gebruik van kunstmatige permanente textielkleurstoffen.

100% Organische zeep

De Tsabuni zeep fabriek werd opgericht in 2002 in het hoofdkantoor van Wildlife Works, gesitueerd tussen Oost Tsavo en de Westelijke nationale parken. Op dit moment maken 3 dames deze charmante, organische zeepjes. In ruil daarvoor krijgen ze een goed loon en ziektekostenverzekering. Op deze manier kunnen ze hun gezin onderhouden op een duurzame manier.

De zeepjes van Wildlife Works komen in veel verschillende vormen en maten en in een breed scala van natuurlijke aroma’s. Alle ingrediënten van de zeepjes en de verpakking worden zoveel mogelijk geleverd door de gemeenschapsgroepen van Kagigau en het Wildlife Works jojoba programma.

Jora Women Basket Weavers Group

Jora Women Basket Weavers Group