Pascale Naessens met Solid in Ayacucho

Elk jaar in september brengt Pascale Naessens haar nieuwe receptenboek uit. Dit jaar mochten Solid en Solid Food Pascale en Paul Jambers ontvangen op de quinoa-velden in Ayacucho. Het doel: Pascale ging op zoek naar de puurste quinoa en de oorsprong ervan. Een zoektocht naar het leven van de Andes-boeren, de teeltwijze en het leven in Ayacucho. De heerlijke recepten vind je binnenkort in haar nieuwe boeken.

 Paul Jambers, Inge Overmeer (Solid), José (Quinoa boer Solid Food), Pascale Naessens en Leo Ghysels (Rikolto)

Paul Jambers, Inge Overmeer (Solid), José (Quinoa boer Solid Food), Pascale Naessens en Leo Ghysels (Rikolto)

Feeling

Een uitgebreide reportage over de trip vind je in het augustusnummer van Feeling, vanaf 18/07/2018 in de rekken bij je dagbladhandelaar.

Solid_Feeling_PascaleNaessensInPeruBijSolid_180718 (4).jpeg

Niet louter quinoa

Pascale en Paul bezochten alle Solid-projecten in Péru. De opvang van tienermoeders, het brei-atelier, het Jovem-project. Ze bleven zelfs overnachten bij een familie die Solid begeleidt. Bij elk bezoek waren beiden enthousiast en onder de indruk. Mooie complimenten voor onze projecten.

180718_PascaleNaessens_FamilieBergenAyacucho.jpg

Boni Quinoa Tricolore

Het succesverhaal van onze Boni Bio Quinoa Tricolore voor Colruyt Group werd meteen gesmaakt. Fier poseerde Pascale Naessens met de eerste verpakte quinoa.

180718_PascaleNaessensMetBoniBioTricoloreQuinoa_Solid_Colruyt.jpg

Meer informatie

Rep je naar de krantenboer voor het nieuwste Feeling-nummer, ontdek al onze projecten in Péru, en vind alle informatie over het Collibri-project van Colruyt Group.

180718_PascaleNaessensPaulJambersOvernachtenWalterYovanaChontaca.jpg

Meet the volunteers: Eman & Katrien

Untitled-1.jpg

Habari zenu

Wij zijn Eman (17j.) en Katrien (18j.) Vorig jaar bezochten we Sri Lanka met een inleefreis en verloren we ons hartje aan vrijwilligerswerk. Onze grote droom was vanaf toen om na ons middelbaar onze vakantie te besteden aan vrijwilligerswerk.

2.jpg

Onze zoektocht naar een leuk project duurde erg lang tot we uiteindelijk via via terecht kwamen bij Solid. Het project dat het best bij ons paste volgens Solid was Hadithi in Kenya.

In dit project werken ze met vrouwen die manden weven in allerlei verschillende kleuren. Onze bezigheid deze twee maanden zal vooral experimenteren met kleuren en natuurlijke kleuringen voor de manden zijn.

Wij zagen dit meteen zitten! We studeren Creatie en Mode, dus dit is wel helemáál ons ding. Ook het werken met vrouwen vinden wij super boeiend.

3.jpg

We zijn één van de eerste vrijwilligers die naar het project Hadithi gaan met Solid. Dat maakt het extra spannend voor ons. We vinden het heel leuk dat we dit samen met Solid kunnen doen. De samenwerking verliep heel vlot. We vinden het interessant dat Solid een minder commerciële organisatie is, zo weten we zeker dat het hier echt om impact voor de lokale mensen gaat.

We kijken heel erg uit naar dit spannende avontuur!

Kenya, tunakuja!

Eman en Katrien

Hooray for Solid Crafts

Paces_180312_Birthday.jpg

Ons brei- en weef-atelier in India wordt 2 jaar en dat mag gevierd worden!

“2 jaar geleden bestond Paces Crafts – het atelier van Solid - nog niet in Rampur”, vertelt Indra, onze Belgische kracht in India.

DSC_0452_Fotor.jpg

“In feite hadden we toen amper iets. Ons ateliertje werkte nog vanuit mijn appartement. 
We werkten samen met een lokaal brei-ateliertje en hadden zelf maar één weefgetouw en twee wevers in dienst.. En onze Indische collega Tausif bouwde destijds nog weefgetouwen in het weversdorp. 

DSC_0332.JPG

Toen hadden we geen eigen opleidingen lopen. Die zijn pas gestart in september 2016.
Wat is er ondertussen veel veranderd!

All 25.jpg

Nu hebben we 25 breisters, 6 weefsters (-assistenten) en 2 naaisters opgeleid. En ons management team is serieus gegroeid. We zijn dus al flink gegroeid.”
Reden genoeg om te vieren!... 

Op naar de volgende jaren!

Meet the volunteer: Willemijn

Mijn naam is Willemijn Branderhorst, ik ben 29 jaar oud en ben geboren in Nederland, waar ik kunsttherapie heb gestudeerd. Ik ben getraind in het observeren, diagnosticeren, opstellen en implementeren van therapeutische behandelingen en ben een geregistreerd lid van de Nederlandse Federatie Vaktherapeutische Beroepen.

20180406_134541.jpg

Ik heb ervaring als het gaat om therapieën voor groepen, maar ook voor individuen, meer specifiek voor (jonge) vrouwen en kinderen. Ik heb ervaring met de Latijns-Amerikaanse cultuur, als het gaat om problemen die horen bij deze culturen als gevolg van huiselijk geweld.

20180602_230449.jpg

Dit omdat ik begon met kunsttherapie en samenwerkte met lokaal personeel in een hulpcentrum voor vrouwen in Mexico.

Op dit moment ben ik in Ayacucho (Peru), op een zes maanden durende missie om met tienermoeders te werken die nauwelijks aanmoediging ontvangen van hun eigen familie.

20180412_180620.jpg

De organisatie die dit alles ondersteunt, heet Solid. Solid faciliteert de empowerment van kwetsbare groepen om hun onafhankelijkheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Ik werk in de entiteit van Solid Peru genaamd Diamanta. Diamanta werkt onder andere met tienermoeders en hun kinderen in Ayacucho.

Deze komende 6 maanden hoop ik mensen te verbinden met zichzelf en met elkaar. Ik hoop een veilige plek te creëren waar mensen zich vrij en veilig genoeg voelen om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, om zichzelf te versterken tijdens het maken van kunst. Genieten van het leven! Hiervoor gebruik ik allerlei verschillende kunstmaterialen, zoals kleurpotloden, papier in verschillende kleuren, scharen, markers. Maar ook lokale materialen, zoals bladeren en klei ...

20180603_023720.jpg

Ik hoop te bereiken dat mensen zichzelf uiten ... op verschillende creatieve manieren ... en dat ze de helende kracht van deze acties zullen ervaren. Ik werk op plekken waar zelfs geen tafels en stoelen zijn, maar met creativiteit worden er toch mogelijkheden gecreëerd die ons als mens laten groeien.

Het zou prachtig zijn als mijn collega`s van Diamanta - die fantastisch werk verrichten! - evenals de jonge vrouwen en kinderen waarmee ze werken zouden verder gaan met het tekenen in een klein boekje, het zogenaamde kunstjournaal. Of je kunt mandala's inkleuren, gedichten schrijven, je eigen t-shirt pimpen of gewoon eens lekker hard mee zingen en dansen met de radio om uitdrukking te geven aan je gevoelens.

Ik deel de missie om de kracht van kunsttherapie over de hele wereld te brengen. Ik geloof echt in kunsttherapie als een van de puurste manieren om positieve veranderingen teweeg te brengen. Ik heb er altijd van gedroomd om kunsttherapie te introduceren in landen waar het nog steeds onbekend is, maar zo nodig

The Red Pencil is een non-profitorganisatie die kinderen, volwassenen en gezinnen helpt met kunsttherapie. Solid heeft een partnerschap met The Red Pencil.

Talenknobbels gezocht!

 
We-want-you.jpg
 

Talenknobbels gezocht!

Jij zou ons geweldig helpen indien je af en toe eens teksten vanuit het Spaans naar het Nederlands kan vertalen en / of omgekeerd. Je hebt de Spaanse en Nederlandse taal goed onder de knie. Perfect Spaans is niet nodig; maar hoe beter je het beheerst, des te handiger natuurlijk J

Deze opdrachten komen een beetje ad hoc. Het kan nu eens wat drukker zijn, een ander moment wat kalmer. Maar jij laat altijd weten hoe haalbaar het is volgens jouw agenda. Daar houden wij uiteraard rekening mee.

Wij bieden je

-        Een jonge, dynamische en uitdagende omgeving

-        De kans om jouw steentje bij te dragen aan duurzame internationale samenwerking met Peru

-        vrijwilligersovereenkomst

Praktisch

-        Vrijwilligerswerk

-        Deeltijds

-        Loon: onkostenvergoeding (verplaatsingen,..)

-        Solliciteren bij inge@solidinternational.be met referentie Vrijwilliger Talentalent

Meer informatie

www.solidinternational.be

www.solidperu.com

015 45 98 10

inge@solidinternational.be

 

Werkgever

Solid vzw

Kortrijksesteenweg 697

9000 Gent

Meet the volunteer: Willemijn

My name is Willemijn Branderhorst, I’m 29 years old and I am born in The Netherlands where I studied Art Therapy; I am trained in observing, diagnosing, drafting and implementing therapeutic treatments and I am a registered member of The Dutch Association for Visual Arts.

20180406_134541.jpg

I have experience when it comes to give therapies to groups as well as to individuals, more specifically to (young) women and children.  I have experience with the Latin-American culture, when it comes to problems belonging to these cultures as a result of domestic abuse.

20180602_230449.jpg

This because I started art therapy and collaborated with local staff at a help center for women in Mexico.

Right now I am in Ayacucho Peru, on a 6 month mission to work with teenage-mothers who barely receive encouragement from their own families.

20180412_180620.jpg

The organisation that supports all this is called Solid, Solid facilitates the empowerment of vulnerable groups to improve their independence and quality of life.

I work in the entity of Solid Peru named Diamanta. Diamanta is responsable for projects with teenage mothers and their children in Ayacucho.

These upcoming 6 months I hope to connect people, to make people connect with their inner-selves, and with each other. I hope to create a safe place where people feel free and safe enough to give expression to their feelings, to enstrengthen their selves while making art. To enjoy life! For this I will be using all kinds of different art materials like crayons, papers in different colors, scissors, markers. But also local materials, like leaves and clay…

20180603_023720.jpg

I hope to achieve that people will continue with flowing, expressing their selves…in different creative ways… and that they will experience the healing power of these actions.

Sooooo of course it would be great if the caregivers of Diamanta, as well as the Young women and children they work with… would continue with drawing in a Little book, the so-called art journaling. Or colouring mandalas, writing poems, or just dance to the radioooo. – in order to give expression to their feelings 

I share the mission to bring the power of art therapy around the world. I truly believe in art therapy being one of the purest ways to bring positive changes. I've always dreamed of introducing art therapy to countries where it´s still unknown but so needed 

The Red Pencil is a non profit organisation helping children, adults and families through arts therapy. Solid has a partnership with The Red Pencil.

 

The story of Sunita Toppo

storyof_sunita_nl-1.jpg

Sunita Toppo woont met haar man en dochtertje Rasmi (2,5 j) bij haar schoonouders in Rampur. Haar man is buschauffeur voor het dorpsschooltje.

Eerst was Sunita schuchter en verlegen.. Als er familie op bezoek kwam durfde ze niet echt iets zeggen of iets vragen aan haar schoonvader.

Maar dat is helemaal veranderd sinds ze ging werken in het brei-atelier van Solid in India, dit is Paces Crafts. Ze startte er als breister, maar al snel nam ze de leiding. Nu is ze verantwoordelijke voor het brei-atelier: ze organiseert het werk van een 25-tal vrouwen en beoordeelt de kwaliteit van de producten.

Van ’s morgens 4 à 5 uur is Sunita op de been voor het huishouden en voor het werk op het veld, nog voor ze naar haar werk gaat.

En dat vindt ze prima!

‘Ik ben zo blij met mijn werk bij Solid in het atelier Paces Crafts’ zegt ze met stralende ogen. ‘Door mijn werk ben ik veel opener en heb ik veel meer zelfvertrouwen. Ik ben ook veel onafhankelijker: nu hoef ik niet altijd geld te vragen voor mezelf. Ik kan op eigen kracht op bezoek gaan bij mijn familie. En dan betaal ik zelf mijn vervoer!

Voor ik bij Paces Crafts begon te werken heb ik dat wel besproken met mijn schoonvader, zoals dat de gewoonte is. Gelukkig vonden hij en mijn familie het goed.

Sinds ik werk ken ik zelfs ‘vreemdelingen’! Vroeger zag ik die enkel op TV en dacht ik dat die niet écht bestonden. Nu ken ik ze wél en weet ik dat ze wel degelijk écht zijn. Dat is iets heel nieuw en speciaal voor mij! Het opent mijn ogen en wereld.

Solid opende met het atelier Paces Crafts een andere wereld voor mij en voor de mensen van Rampur. Het is niet zomaar productie….

Er is liefde.

Het is mijn leven.

En ik ben een andere vrouw geworden…

Gelukkig!!...

P3121744.JPG

Paces crafts is het atelier van Solid in India. Het geeft duurzame werkgelegenheid aan lokale wevers en arme vrouwen op het platteland van Ranchi. Door een eerlijk inkomen aan deze jonge vrouwen, vluchten ze minder naar grote steden op zoek naar een betere toekomst, maar waar ze vaak belanden in situaties van misbruik of extreme armoede. 

P3071520.JPG

Cesars bio-quinua uit Ayacucho, Peru nu in de rekken van Colruyt

Je kan sinds begin juni de quinoa van Cesar en zijn buren-boeren zelf proeven! Je vindt deze heerlijke, eerlijke, lekker gezonde en organische quinoa in de rekken van Colruyt, Okay, Spar en Bio-Planet.

170402peru_solid026.jpg
"Vroeger kweekte ik aardappelen en wat groenten. Het was moeilijk om rond te komen. Onze kinderen konden niet naar school. Sinds 3 jaar ben ik, dank zij Solid, een trotse producent van lekkere en gezonde quinoa. Met de begeleiding van Solid teel ik op milieuvriendelijke én rendabele wijze. Ik heb nu een stabiel inkomen en mijn kinderen gaan naar school. Ons leven is veel beter, met de hulp van Solid" - Cesar Huamán

Daar vind je nu de Boni Bio Tricolore Quinoa. Daarin zit de bio quinoa van kleinschalige boerenfamilies uit de Peruviaanse hoogvlakte van Ayacucho, zoals César. Solid Food begeleidt deze boeren continu, van zaaien, tot oogsten met bio-certifiëring. Verder zorgt Solid Food voor de processing, verpakking en export. Solid Food garandeert een constante en hoge kwaliteit van uw quinoa door controle over de ganse keten.

IMG_5244.JPG

Solid werkt nauw samen met de boeren in Ayacucho, Peru. Dagdagelijks op het veld. Maar ook daarbuiten. Met arme families en jongeren in het Ayacuchaanse Andesgebergte. Zo werkt Solid heel intensief met heel het gezin samen op vlak van gezondheid en welzijn. Bij deze rurale gezinnen – vaak alleenstaande moeders, soms oudere boeren – worden ook technieken geïmplementeerd voor een verbeterde huisvesting. Technieken met een eenvoudig ontwerp, maar met een levensgrote impact op hun dagdagelijkse leven en omgang met elkaar.

 

Daarenboven kunnen ondernemende jongeren uit de bergen de Jovem opleiding van Solid volgen. Deze zeer praktische en kwalitatieve landbouwopleiding leidt jongeren op tot succesvolle landbouw-ondernemers. Er is niet alleen aandacht voor landbouw-technische vakken, maar er wordt ook gewerkt op het vlak van ondernemerschap, bedrijfsbeheer en persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat de vlucht van beloftevolle jongeren van het platteland naar de stad tegen, waar zij vaak in nog slechtere levensomstandigheden terecht komen. Jovem biedt de jongeren een betere toekomst en streeft naar een herwaardering van het duurzaam leven op het platteland. Ook Collibri foundation van Colruyt Group steunt dit project: jongeren zoals Wilson dromen ervan een goede quinua boer te worden.

"Dankzij Solid zal ik quinoa kunnen produceren en verkopen" Ik woon momenteel bij mijn grootmoeder, omdat mijn vader mijn moeder en mij mishandelde. Het is mijn droom om ondernemer te worden. Daarom volg ik de Jovemopleiding van Solid. Zo zal ik organische quinoa kunnen produceren en verkopen aan een goede prijs." – Wilson

Colruyt Group steunt dus de boeren en jongeren waar Solid mee werkt in Ayacucho door de verkoop van onze gezonde en geweldig lekkere quinoa en de Collibri Foundation. Colruyt Group onderzoekt met binnen ‘Gezocht: voedsel voor de toekomst’, o.a. met Rikolto, hoe je de bevoorradingsketens achter ons voedsel opnieuw kan uitvinden. Colruyt Group heeft de ambitie om 10 dergelijke ketenprojecten te realiseren tegen 2020. Een daarvan is dus de driekleurige bio-quinua van Solid uit Ayacucho, Peru.

Solid_Jovem_Collibri_JongerenAyacucho_BoniBioTricolorQuinoa (1).jpg

Wil jij dus ook lekkere en gezonde organische quinoa eten? En daarenboven de boeren en hun families in de bergen van Ayacucho, Peru steunen? Dat kan! Rep je naar de winkels van Colruyt, Okay, Spar en Bio-Planet en koop snel de Boni Bio Tricolore Quinoa. En dan .. smullen maar!!! Zo geef ook jij mensen als Cesar en Wilson een duwtje in de rug. Smakelijk.

Voor meer informatie: contacteer Inge Overmeer via inge@solidinternational.be

WANTED!

Volunteer General Support India

Presentation Solid & Paces Crafts

need_you.jpg

Solid Crafts is one of the 2 pillars of the not for profit organisation Solid. www.solidinternational.be
Instagram: Solid Crafts

Solid Crafts focuses on exclusive handicrafts & fair employment for women and donates the profits of this social business to support-programs for children or young girls.

We are convinced that cooperation between socially responsible companies and social organisations is an effective and sustainable way of combatting poverty in the long term.

In Peru, we have already proven that pooling resources in this way works: there, we set up a successful handknitting workshop where the ladies earn a fair wage and all the profit goes towards supporting women, teenage mothers and their children. 

Our Belgian team is responsible for seeking out and supporting customers, which has already given rise to some excellent collaborative projects with large and small brands and retailers.

A years ago we started setting up the same concept in India:

Paces Crafts is our handweaving and handknitting unit in the city of Ranchi in the State of Jharkhand .With Paces crafts we aim to provide sustainable employment for poor women living in the city of Ranchi. We believe that by offering an honest income to the young women they will less probably emigrate to the big cities in search of a better destiny where they can end up in situations of abuse or extreme poverty.  All profits of this new venture will be used to finance the Jaan Foundation in their support towards rescuing girls out of domestic slavery and all kinds of abuses.

What are we looking for?

Solid is looking for a person with experience  in company management or business development to help our local coordinator in her very broad task in this start-up phase.


Profile:

You have knowledge and experience in: operational strategy, HR and its policies, planning & organisational structure, setting up procedures for purchasing, logistics, administration, production,  measurement of performances,…

You are able to pass your experience in a clear and patient way to the local staff.
You have the capacity to coach our local coordinator in her task.
You have a practical mind and structured, pro-active approach.
You have a sense of adventure and are open to the intercultural setting.
You are willing to live in Ranchi, Jharkhand, India for at least 5 months. This you can do indepently.


Our offer:

A dynamic and adventurous Indian work-environment
The chance to contribute to our social business model in fair fashion.
A Belgian volunteering contract
A Visa to enter India
The accompaniment of a Belgian coordinator at site
A place to stay in the city of Ranchi and some spending money for meals and other necessities
Compensation of the costs made specifically for the assignment

Interested?

Please send your CV and motivation letter to communications@solidinternational.be
towards Lyn Verelst with reference: General support Paces Crafts

Ideal start of the volunteer work: as soon as possible.