De breimama's getest

Manta is het handwerk atelier van Solid in Ayacucho, Peru met kansarme vrouwen. Eerlijk werk voor jonge, slecht-opgeleide vrouwen – een kwetsbare doelgroep – is daar niet. Maar veel Peruviaanse vrouwen kunnen goed borduren, haken, breien, … Manta pikte hierop in en heeft een breiatelier met goede begeleiding om hoogkwalitatieve handgemaakte producten te maken.

170402peru_solid134.jpg

Screeningscampagne baarmoederhalskanker en osteoporose van de breimama’s

De breimama's in Ayacucho werden gescreend op baarmoederhalskanker en osteoporose. Veel dank gaat naar LN Knits en Lions Club Antwerpen Middelheim voor het sponsorevent 'Lions voor Peru'. We couldn't have done it without you. 

De resultaten

 • In totaal namen 107 vrouwen deel.

 • De onderzoeken vonden plaats in november en december 2017.

 • De consultaties bij de gynaecoloog en de resultaten daarvan waren voorzien van de derde week van januari tot februari 2018. Het ziekenhuis onderzoekt 7 moeders per dag.

 • Deze consultaties zullen echter nog wat meer tijd nemen daar momenteel niet alle vrouwen aanwezig zijn in het brei atelier van Solid in Ayacucho. Momenteel is het atelier niet in volle productie (dit wordt terug verwacht vanaf midden maart) waardoor vele vrouwen afgereisd zijn naar hun dorpen op het platteland en in de bergen. Slechts een minderheid van de vrouwen zijn in Ayacucho stad. Desalniettemin doet Solid Perú er alles aan deze breimama’s te vinden en met hen te communiceren opdat de onderzoeken snel verder kunnen gaan.

 • De 4 moeders die mogelijk kanker hebben, zullen meer onderzoeken ondergaan om een definitieve diagnose en graad van ziekte te kunnen stellen.

  • Ondertussen weten we dat één van hen heel zeker baarmoederhalskanker heeft. Zij heeft kanker in graad II. Zij wordt nu verder opgevolgd, behandeld en begeleid. Je merkt dat de breimama het niet echt serieus neemt (of durft nemen), denkt dat het niet zo erg is en dat ze misschien gewoon een pilletje kan nemen om het te genezen… Tegelijkertijd merk je haar angst voor de onderzoeken en de behandelingen. De morele en psychologische bijstand en ondersteuning die Solid biedt, is dus zeer belangrijk. Net als het eenvoudig en op mensenmaat vertalen van de medische informatie.

  • De 3 andere mama’s worden nog verder onderzocht.

 • Een vroedvrouw, Loida, werd aangenomen door Solid opdat zij de mama’s goed kan opvolgen, hun behandeling goed volgen en de vrouwen terdege en adequaat begeleiden en ondersteunen. Loida staat ook in nauw contact met Dokter Ana Ugarte die de behandeling van de vrouwen op punt stelt.

 • Uit de resultaten bleek dat een hoog percentage vrouwen een ontsteking van de baarmoederhals en osteoporose hebben. We volgen hun behandeling op en organiseren sensibiliseringssessies.

 • Dankzij de steun en de fondsen van ‘LionsClub Antwerpen Middelheim – LN Lions for Peru’ konden we ook een overeenkomst sluiten met het private ziekenhuis Santa María, waardoor we sneller onderzoeken kunnen uitvoeren.

 • De campagne was een groot succes. De moeders waren er heel blij en dankbaar om.

 • En zo zijn wij, Solid Perú, ‘LionsClub Antwerpen Middelheim – LN Lions for Peru’ zeer dankbaar! Dankzij jullie wordt de gezondheid van de brei mama’s gegarandeerd.

Kinderopvang

Kinderopvang laat jonge moeders toe om te werken en zichzelf te ontplooien. Solid Perú richtte een kinderdagverblijf op zodat moeders die niet kunnen terugvallen op hun uitgebreide familie, wel kunnen werken aan een stabiele toekomst, voor zichzelf en hun kinderen. In deze opvang verblijven ook kindjes van breimama’s.

De crèche vangt 24 kindjes op, verdeeld over 2 groepjes. 4 gedreven begeleidsters en verzorgsters zorgen voor een kwalitatieve en aangename opvang.

Het schooltje, voor kleutertjes, werkt met 2 begeleidsters – leerkrachten.

Tijdens de voorbije schoolvakantieperiode in Ayacucho (mid december – einde februari), kon Solid een akkoord bereiken met de lokale universiteit van Ayacucho. Hierdoor werd er een gratis ‘zomerschool’ aangeboden voor kinderen van 6 – 16 jaar waarbij 35 kinderen van brei-mama’s deelnamen. De kinderen konden genieten van sportklassen zoals volleybal, voetbal, basket. Ze kregen ook ‘mini-chef’ kooklessen en er werd hard gewerkt rond persoonlijke vaardigheden zoals zelfbewustzijn, sociale vaardigheden, persoonlijke verzorging zoals hygiëne, tandverzorging, gezondheid en welzijn.

Deze zomerschool eindigt 23 februari 2018 met een fijne uitstap allen samen in Ayacucho. Hierna herbegint dan het reguliere schoolsysteem.

Zeker voor herhaling vatbaar!