The story of Rayda

Solid_FamSal_RaydaVoedtHaarKindje.jpeg

My name is Rayda.  I am 20 years old, the youngest of a family of six children.  At the end of high school I became pregnant. I thought that I would become happy together with the father of my child. Unfortunately this dream was brutally shattered when it turned out that my baby when he was born suffered from the Down syndrome. That is why the father left us, I hear nothing from him any more.  The years passed by and I became pregnant, from another man, of my second son.  I found out, however, that he had two children with another woman.  He still helps me as and when he is able to do so, but now I am a single mother with two sons. To earn an income I embroider and depending on the production I earn 50, 80 or 100 soles per month. I don’t get any other support.

This is my mother. She is 68 years old. I live with her and from time to time she helps me with my children. When we cook there is a lot of smoke.  The coach of Solid explained that this smoke is not good for our health.  So we need a better kitchen. She also spoke with us about our anemia and what we can do about that. 

Solid_FamSal_Rayda.jpeg

Since February I participate at the project ‘Familias Saludables - healthy families’ of Solid Peru.  The coach teaches me a lot.  My youngest son who is 1,5 years old had anemia because he did not receive the proper food. The reason was that I was still breastfeeding him. The coach advised me to provide him with more food and not only with breastfeeding. That is what I did and now he eats sufficiently and he almost got rid of his anemia.

Solid_FamSal_Rayda_CoachingOpvoedenMetLiefdeEnNietGoedSlaanEnRoepen.jpeg

In the meantime I also received support for a better kitchen.  Thanks to Solid I can provide my family with a better life.

My children are happy and I am satisfied

… our life has changed completely.

Thank you, Solid !

 

Solid_FamSal_Rayda_ZetAllesKlaarOmEtenTeMakenMetBonen.jpeg

Rayda is nu 20 maar heeft al een heel leven achter zich…

Ze is de jongste van 6 kinderen en gaat naar school, zoals iedereen.

Op het einde van de middelbare school wordt ze zwanger. Geen groot probleem, denkt ze, samen met de vader worden we een gelukkig gezinnetje. Haar zoontje wordt echter geboren met het syndroom van Down en de vader verlaat hen.

Solid_FamSal_RaydaVerdientNietVeelMetBordurenBetaaltHeelWeinig.jpeg

Een paar jaar later leert ze iemand anders kennen. Ze wordt opnieuw zwanger van een tweede zoontje. Dit keer heeft de vader al een andere vrouw en twee kinderen. Hij steunt haar zoveel hij kan, maar uiteindelijk is ze toch een alleenstaande moeder met twee zoontjes. Om te overleven borduurt ze. Ze verdient daarmee 50 tot 100 soles per maand.

Nu woont Rayda samen met haar moeder van 68. Die helpt haar af en toe. Ze hebben echter een slechte keuken die bij het koken altijd vol rook staat. Haar kinderen hebben daardoor bloedarmoede.

Sinds kort werkt ze bij project ‘Familias Saludables – Gezonde Families’ van Solid Peru. De begeleidster daar leert haar veel. Bijvoorbeeld dat haar jongste zoontje van 1,5 jaar niet eet zoals het moet. Ze gaf hem nog altijd borstvoeding en zo kreeg hij bloedarmoede. Nu eet hij meer op een goede manier en is de bloedarmoede bijna weg.

Maar het belangrijkste is dat zij nu een betere keuken heeft. Dankzij de Solid begeleidster van Familias Saludables, die haar daarbij veel hielp.

En zo zie je maar: uiteindelijk komt alles toch goed!...